Home » Dossiers » Politiek » Oproep voor dialoog

Oproep voor dialoog

Naast de alarmerende berichten over gemeentebestuur dat haar bevoegdheden misbruikt, klinken van de Delfste gemeenteraad steeds meer geluiden om over te gaan tot een dialoog. Zowel van Stadsbelangen, Leefbaar Delft begint nu ook Groen Links zich te roeren. Het effect van een nieuwe fractievoorzitter ? Over geluidshinder en luchtvervuiling is in onderstaand stuk nog niet gesproken, maar ook dat onderwerp speelt natuurlijk aan de Vrijenbanselaan.

Halte Vrijenbanselaan

12 maart

Een paar dagen geleden brachten Ron (Witsenboer ?, red,) en ik (Norbruis, red,) een bezoek aan een groep bewoners van de Vrijenbanselaan. De aanleiding was de ontvangst van een brief die de groep heeft gestuurd aan het college van B&W.

Tijdens het gesprek blijkt dat de groep zich vergeten voelt door de gemeente. Een van de bewoners zei letterlijk: ” We wonen aan een drukke invalsweg van Delft en de gemeente denkt kennelijk dat er alleen auto’s rijden en vergeet dat hier ook mensen wonen”. De Vrijenbanselaan is inderdaad een drukke weg, waar automobilisten die net van de A13 komen zich nog op de snelweg lijken te wanen. Ik woon er om de hoek en zie ook dat auto’s er vaak te hard en/of door rood rijden.

De laatste maanden constateren de bewoners dat er van alles voor hun huizen gebeurt waarover ze zeggen nooit te zijn geinformeerd. De halte van de tram wordt verplaatst en de weginrichting wordt aangepakt. De tramhalte komt pal voor de huizen van deze groep bewoners en ze vrezen dat de overlast die ze nu al ervaren, o.a. zwerfafval van de studenten van Mondriaan en heel veel (verkeerd)geparkeerde fietsen, zal toenemen. Dit is ook de halte die in de toekomst zal worden gebruikt door de clienten van de dagopvang aan de Surinamestraat. Om die reden zal een aantal bewoners deel gaan nemen aan het beheerplatform.

De bewoners zijn ook bezorgd over het groen, want ten behoeve van fietsvoorzieningen en nieuwbouw van Perspektief is een deel van het toch al schaarse groen verdwenen. De mensen zien het er alleen grijzer en somberder worden en willen graag nieuw groen waar dat kan. Ze vragen zich af waarom er geen bomen worden geplant op het brede trottoir voor de nieuwbouw van Perspektief. Een andere vraag betreft de panden naast de nieuwbouw die nu staan te verpauperen – wat gaat de eigenaar (Vestia?) daar mee doen?

Een ding wordt Ron en mij duidelijk. De bewoners waren erg graag betrokken geweest bij deze ingrepen in hun leefomgeving en trekken nu aan de bel. Ze willen alsnog praten over de veranderingen in de buurt. Inmiddels heb ik contact gehad met de wijkcoordinator en er wordt actie ondernomen vanuit de gemeente. De wijkcoordinator is in gesprek met de bewoners. Heel goed. Al blijft het jammer dat er vanuit de projectleiding niet eerder is gedacht aan de bewoners van de Vrijenbanselaan. Je moet als gemeente communiceren met bewoners over veranderingen in de leefomgeving. En wel voordat je daar mee begint. In overleg gaan dus.

bron website groen links

Vuilnisophaaldagen