Home » Dossiers » Politiek » NIMBY

NIMBY

Wat zijn nu eigenlijk NIMBY’s. De term staat voor Not In My Backyard, ofwel “niet in mijn achtertuin”. De term wordt gebruikt om mensen die bezwaar maken tegen een ontwikkeling in hun directe leefomgeving, in een hokje te plaatsen. Of beter gezegd om hen te stigmatiseren. Twee weken geleden bracht de gemeente tijdens een hoorzitting een argument in om een van de bezwaarmakers “niet ontvankelijk” te verklaren om de doodeenvoudige reden dat de gemeente vond dat die man te ver weg woonde. De term “niet ontvankelijk” wordt in juridische kringen gebruikt om de bezwaren van mensen of groeperingen die geen direct belang hebben bij een zaak, terzijde te schuiven. Terecht overigens, want anders kan heel Nederland bezwaar gaan maken, en dat zouden er nooit meer plannen van de grond komen.

NIMBY’s zijn dus mensen die w l belang hebben bij een zaak.

Enkele dagen geleden berichtten we hier over het verschil tussen democratie en rechtstaat. PvdA vindt het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die een democratisch genomen besluit, zolang op juridische gronden traineren. Dat democratische besluit is genomen door de gemeenteraad die door ALLE inwoners van heel Delft zijn gekozen. Het merendeel van die kiezers heeft echter geen enkel belang bij wat er zich in de Surinamestraat afspeelt of gaat afspelen, om de doodeenvoudige reden omdat ze ter ver weg wonen, dat ze juridisch “niet ontvankelijk” zijn, ofwel omdat ze geen NIMBY’s zijn.

Hier zit een dilemma. Democratie en rechten zijn twee werelden. Als we het goed zouden doen zouden alleen zij die wel-ontvankelijk zijn, democratisch een besluit mogen nemen. De rest van de stad houdt dan zijn mond. Zullen we hier eens over stemmen, bijvoorbeeld via een referendum ? Reacties zijn welkom.

Vuilnisophaaldagen