Home » 2016 » september

Monthly Archives: september 2016

Grondwateronttrekking

Dit artikel is overgenomen van de website van de gemeente Delft

De gemeente Delft begint in het voorjaar van 2017 met het afbouwen van de onttrekking van grondwater op het DSM-terrein in Delft-Noord.

DSM heeft de grote hoeveelheden grondwater niet meer nodig. Het oppompen en afvoeren kost de gemeente Delft veel geld: jaarlijks bijna 3 miljoen euro.
Gevolgen

Het verminderen van de grondwateronttrekking heeft gevolgen voor het grondwater in Delft. In de hele stad kan de grondwaterstand gaan stijgen. Dat kan schade veroorzaken aan gebouwen en in laag gelegen wijken kan het leiden tot wateroverlast. De afbouw van de onttrekking van het grondwater moet daarom heel zorgvuldig gebeuren.

Onderzoek Deltares

Onderzoek door Deltares (pdf, 6MB) wijst uit dat de grondwateronttrekking gefaseerd afgebouwd moet worden om problemen met grondwater in de stad te voorkomen. De gemeente trekt daar tenminste tien jaar voor uit. Bovendien gaat Delft het afbouwen van de grondwateronttrekking nauwgezet monitoren met honderden peilbuizen en met behulp van moderne satellieten.

Onttrekkingskegel

Onttrekkingskegel

 

Onttrekkingskegel

De onttrekkingskegel van de grondwateronttrekking Delft Noord. De huidige onttrekking bedraagt 1200 kubieke meter grondwater per uur. De onttrekking heeft effect op de grondwaterstand tot circa 5 kilometer afstand tot de onttrekking. Horizontaal de afstand tot de onttrekking in meters. Verticaal de diepte in meters (m) tot het maaiveld (mv).

Wat zijn de gevolgen voor de stad?

Dit artikel is overgenomen van de website van de gemeente Delft.

omgevingsinvloed

Figuur met de omgevingsinvloed van de stopzetting van de reductie.

Door de grondwaterwinning is in de wijde omgeving van de winputten de waterdruk in het diepe zandpakket – een dikke zandlaag onder een 20 meter dik pakket van klei- en veenlagen – al tientallen jaren kunstmatig laag. In feite is er sprake van onderdruk, waardoor Delft relatief weinig overlast heeft van grondwater. Nu Delft de onttrekking van grondwater gaat afbouwen, gaat de waterdruk in het diepe zandpakket na honderd jaar weer toenemen. Grondwater kan minder makkelijk wegzakken waardoor de grondwaterstand stijgt. Dat heeft gevolgen voor de waterhuishouding in de ondergrond.
Schade aan gebouwen

Door de stijging van het grondwater worden de klei- en veenlagen in de diepere ondergrond natter. De samengedrukte lagen in de ondergrond ontspannen en gaan opzwellen en uitzetten. Het maaiveld kan daardoor enkele centimeters omhoog komen. Zolang dat geleidelijk en gelijkmatig gebeurt, kan bebouwing daar meestal goed tegen en leidt het niet tot problemen. Maar omdat de ondergrond een grillige opbouw heeft van diverse lagen met variërende diktes, bestaat er een kans dat de stijging van het maaiveld ongelijkmatig zal plaatsvinden. Dat kan leiden tot scheuren in gebouwen en schade aan ondergrondse leidingen. Om die reden bouwt de gemeente Delft de grondwateronttrekking heel geleidelijk af. Tijdens de afbouwperiode wordt de beweging van het maaiveld en de gebouwen heel nauwgezet gevolgd met satellietmetingen.
Grondwateroverlast

Omdat de grondwaterspiegel gaat stijgen naar het oorspronkelijke polderniveau, zal Delft in de toekomst vaker te maken gaan krijgen met grondwateroverlast zoals vocht in woningen en water op straat. Veel Hollandse steden in de regio kampen sinds jaar en dag met dergelijke overlast. Het speelt vooral in de laaggelegen wijken en met name in het najaar en de winter wanneer er weinig verdamping is. In de wijken die gevoelig zijn voor grondwateroverlast, is de gemeente al begonnen om tijdens groot onderhoud aan de riolering ook drainage in de straat aan te leggen.
Wateroverlast kelders

Moderne waterdichte kelders zijn goed bestand tegen een stijging van de grondwaterstand. Kelders die in het grondwater liggen en niet helemaal waterdicht zijn, krijgen door het stijgende grondwater en de toenemende kwel waarschijnlijk meer wateroverlast. Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor een waterdichte kelder en moeten zelf maatregelen nemen. De gemeente Delft adviseert om daar niet te lang mee te wachten.
Instabiliteit boezemkades

Door het stijgen van het grondwater kunnen boezemkades instabiel worden. Delfland werkt aan het versterken van de boezemkades in de wijde omgeving.

Vuilnisophaaldagen