Home » 2017 » november

Monthly Archives: november 2017

Grondwater DSM

Wat is er gebeurd? Al ruim 100 jaar heeft de Gistfabriek van Van Marken en haar rechtsopvolgers grondwater opgepompt voor de koeling van bedrijfsprocessen. De laatste jaren is het volume groot geweest, 1200 m3 per uur. Door veranderingen van de processen is dat volume niet meer nodig. Het is echter niet mogelijk plotseling te stoppen met het oppompen, omdat dan voor schade aan de funderingen van bouwwerken wordt gevreesd. Door juridische stappen is de verantwoordelijkheid voor het oppompen bij de gemeente Delft komen te liggen, en de gemeente is recent begonnen met het zeer geleidelijk verminderen van het opgepompte volume. Het motief voor deze actie is het besparen van de huidige kosten van het oppompen die ongeveer € 2,5 mln per jaar bedragen.

De gemeente is hierbij per vonnis verplicht om schade te voorkómen. Schade zou kunnen optreden in Delft en in een wijd gebied rondom Delft. Af en toe hebt u in bijvoorbeeld “Delft op Zondag” over deze procedure kunnen lezen.

De schade die kan optreden bestaat enerzijds uit verplaatsingen van de fundering en dus scheefstand en scheurvorming van de bebouwing. De gemeente heeft een meetprogramma opgezet van grondwaterstanden en van de plaats van vaste punten van bouwwerken. Deze monitoring loopt. De criteria voor beslissingen aan de hand van deze gegevens zijn echter ons nog niet duidelijk.

De schade die kan optreden, bestaat anderzijds uit het nat worden van een kruipruimte onder een houten vloer. Deze laatste vorm van schade is nog niet zo in het gemeentelijk bewustzijn aanwezig. De gemeente stelt zich op het standpunt, dat volgens de Waterwet iedere eigenaar verantwoordelijk is voor de stand van het grondwater onder zijn perceel.
Een bewoner van onze buurt heeft die schade echter wel als onderwerp van actie genomen en probeert nu deze vorm van schade op de gemeentelijke agenda te krijgen. De gemeente heeft een platform van contact met de bevolking opgezet dat “Het Wateroverleg” heet. Onze buurtvereniging heeft Jaap van Mierlo afgevaardigd om deel te nemen aan dit overleg. In oktober heeft hij voor het eerst hieraan deelgenomen.

Onderzoeken (potentiële) vochtproblemen

Al ruim voordat Jaap van Mierlo aan het overleg deel ging nemen, heeft hij onderzoek gedaan. Eerst is hij in het gemeentelijk archief nagegaan hoe de funderingsconstructie van onze huizen is uitgevoerd. Toen bleek, dat alle 97 vooroorlogse huizen van Indische Buurt identiek zijn gebouwd. Ook bleek, dat onze huizen goed zijn gebouwd, dat wil zeggen dat de toen bekende maatregelen zijn genomen om de kruipruimte onder de houten vloer droog te houden. Hij heeft daarnaast onderzocht wat de gevolgen zijn van het nat worden van een droge kruipruimte onder een houten vloer. Deze gevolgen zijn ernstig, zowel voor de gezondheid van de bewoner als voor de staat van de houtconstructie. Het resultaat van deze onderzoeken staan in het document “Onderzoek fundering en vochtwering Indische Buurt Zuid”.

Vuilnisophaaldagen