Home » Dossiers » Dagopvang » “Meer verzet tegen opvanghuizen”

“Meer verzet tegen opvanghuizen”

Het verzet in heel Nederland groeit.

‘Meer verzet tegen opvanghuizen’

HILVERSUM – Buurtbewoners verzetten zich steeds heftiger tegen de komst van opvanghuizen in hun buurt. Dat gebeurt niet alleen met verbaal geweld, maar ook door het intimideren van gemeenteambtenaren en het dreigen met brandstichting.

Dit stelt de Federatie Opvang, de koepel van opvanghuizen.

Eigen rechter

“Wij merken dat de protesten harder worden en men meer voor eigen rechter gaat spelen”, zei Ineke Smidt, directeur Federatie Opvang, dinsdagavond in RTL Nieuws. “Eindeloos traineren, ambtenaren bedreigen, de wethouder die ermee bezig is bedreigen, dat is helaas geen uitzondering meer.”

Nederland telt ruim zeshonderd opvanghuizen in woonwijken. Dat is zo’n 30 procent meer dan vier jaar geleden. Gemeenten willen dat er nog veel meer komen, want opvang in de wijk blijkt voor daklozen en verslaafden het beste te werken.

Den Bosch

Federatie Opvang vindt dat gemeenten meer rekening moeten houden met de omwonenden. Volgens Smidt is dat een les die uit de brand van het opvanghuis voor dak- en thuislozen in Den Bosch moet worden getrokken.

“Het lijkt erop dat men alleen gezegd heeft: hier komt een hostel.” Een opvangtehuis voor drugsverslaafde daklozen in de wijk De Kruiskamp ging in de nacht van vrijdag op zaterdag in vlammen op.

Bron http://www.nu.nl/

Vuilnisophaaldagen