Home » Dossiers » A13 » Gemeente Delft ziet voordelen brede A13

Gemeente Delft ziet voordelen brede A13

DELFT –

Delft: wellicht bredere A13

DELFT – Een keuze maakt de gemeente nog steeds niet, maar een eventuele verbreding van de snelweg A13 is voor Delft niet langer een taboe. In een brief aan de provincie Zuid-Holland schrijft het Delftse college van b en w dat het mee zal werken aan een onderzoek naar de verbreding van de A13, een van de twee snelwegen waartussen Delft ligt ingeklemd.
afbeelding vergroten Het verkeer op de A13 voor het Rotterdamse Kleinpolderplein loopt vrijwel dagelijks vast. FOTO ANP

Reden daarvan is dat de gemeente door de komst van nieuwe wijken in Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland en bedrijventerreinen als Technopolis (Delft) en Binckhorst (Den Haag) een groei van het verkeer op deze snelweg voorziet.

De huidige A13 zal die niet aankunnen, denkt Delft. Het verlengen, of beter gezegd, het voltooien van de huidige A4 lost vanuit Delfts perspectief gezien veel minder op. Delft heeft tot nu toe altijd vastgehouden aan het standpunt dat de A13 niet verbreed mag worden, omdat dit te veel ten koste gaat van het milieu en de leefbaarheid.

Nu deze variant wel in beeld komt, heeft de gemeente daar een verlanglijstje aangehangen. Zo mag de verbrede snelweg geen barri re vormen voor het langzaam verkeer en moet het lokale en doorgaande verkeer gescheiden worden, bijvoorbeeld door de aanleg van parallelwegen.

Voor de snelweg wil Delft een maximumsnelheid tussen de 100 en de 120 kilometer per uur, het lokale verkeer moet 80 kilometer per uur kunnen rijden. De scheiding van doorgaand en lokaal (lees: de op- en afritten) is voorzien tussen Delft-Noord en Ypenburg op de noordbaan van de A13 en bij benzinestation Ruyven op de zuidbaan.

Dit alles moet gepaard gaan met een verbetering van het leefmilieu in de omgeving van de weg. Daarom moet het hele areaal aan milieuvriendelijke aanlegmogelijkheden betrokken worden in het onderzoek: tunnels, verdiepte aanleg, een weg op poten of combinaties daarvan. Delft accepteert dat de verbreding daardoor veel duurder kan uitpakken.

Lees het artikel op de site van het Algemeen Dagblad.

Vuilnisophaaldagen